Cleopatra's zeil Route

2 -weekse zeiltocht Kos – Rhodos – Kastellorizo – Kos

 

  • Een zeiltocht van twee weken vanaf de thuishaven Kos Marina
  • Rhodos naar Kastellorizo en via de Turkse kust terug naar Kos
  • De tocht staat onder begeleiding van een Nederlandse schipper
  • Er gaan maximaal 8 meezeilers mee.

Op het programma staat een route langs in totaal zo’n 7 eilanden, behorend bij de eilandengroepen de Dodekanesos, en de Turkse west kust. Een mooie kans om een groot aantal bekende eilanden, maar ook minder bekende kleine eilandjes te bezoeken, en een uitgelezen kans om de mooie ruige antieke west kust van Turkije eens te bezoeken. Onderweg maken wij excursies naar de beroemde Lycian rots graven bij Dalayan, bezoeken de het uitgaans  spektakel van Marmaris, brengen een bezoek aan de broemde "Blue Cave" op Kastellorizon. Kortom een uniek zeilavontuur met vele mogelijkheden

De afstanden tussen de eilanden variëren tussen de 20 en 40 mijl, dus er zullen ook een aantal langere zeildagen worden gemaakt waarbij ook s'nachts wordt gezeild .

 Programma:

Week 1

Dag 1: Aankomst op Kos  

Kennismaking met de crew en de andere deelnemers. Voor hen die vroeg zijn aangekomen betekent dit een extra vrije dag, beetje bijslapen op het strand onder een koele parasol om de verloren vroege ochtend uurtjes in te halen . Het schip wordt nu grondig schoon gemaakt en opnieuw bevoorraad door de bemanning, de tanks worden weer gevuld zodat alles weer tip top klaar staat voor de komende week.    

Dag 2: Kos - Ova Buku (Ogun's Place) 

Na een overheerlijk ontbijt vertrekken wij uit Kos in oostelijke richting de Oriënt tegemoed. Eerst langs kaap Knidos, het meest westelijke punt van Turkije. En dan langs de Turkse Kust naar Ova Buku. Een klein prachtig beschutt baai, met een houten steigertje bied maar plaats aan een paar jachten. We zijn hier te gast in het gezellige restaurant “Ogun Place “ Ogun en zijn zuster Semra bestieren al van kinds af aan dit familie restaurant.
"Oguns Place" Veruit het beste restaurant in de wijde omgeving . Semra heeft haar sporen verdient als chef culinair op een groot cruise schip en weet als geen ander de geheimen van Turkse keuken en spices te verwerken in haar gerechten. Probeer eens de kip met abrikozen saus of de "sigara Börek", met gesmolten geitenkaas en dille. Afgeblust met een glaasje Raki. 

Dag 3: Ova Buku - Datcha

Verder oostwaarts zeilen we naar Datcha,  een klein vissers haventje waar we direct afmeren aan de gezellige boulevard.
We lopen zo van de loopplank een van de muziekcafés binnen. De naam Datcha staat voor Carian city of Knidos en was ooit gebouwd voor de mooie goddess Aphrodite. De overblijfselen, een kleine tempel die de 2 havens overziet is nog steeds te bezichtigen.

Dag 4: Datcha - Rhodos

Een flinke zeiltocht, echter door de gunstige wind goed te bezeilen. We proberen af te meren in de kleine jachthaven Mandraki midden in het oude centrum van de stad. Lukt dat niet, omdat de haven meestal overvol is, dan moeten we uitwijken naar de vissers haven.
Rhodos is het grootste en meest bekende eiland van de Dodecanesos. Vooral de oude stad met zijn vele winkeltjes maar ook de door de Italianen gerestaureerde middeleeuwse fortificaties zijn een bezoekje waard .
Volgens de legende stond er 300 v. Chr.een kolossaal beeld over de ingang van het haventje mandraki waar schepen onderdoor moesten varen om binnen te komen. Het beeld was ruim 30 mtr hoog en werd beschouwd als een van de 7 wereldwonderen.  Heden ten dagen staan er op de fundamenten waar eens de voeten van deze reus stonden, 2 hertjes.

Dag 5: Rhodos -  Nisos Ro 

Vandaag staat er een lange zeiltocht op het programma we varen met een stevige bries in de rug ruim 40 mijl naar het onbewoonde eilandje Nisos Ro. Hier gaan we voor anker in de beschutte baai aan de zuid kant van het eilandje. Het contrast met het toeristische Rhodos kan grooter niet zijn.  Het azuur blauwe water en een piep klein zandstrandje nodigen al direct uit voor een duik in het kristalheldere water en voor een lang "happy hour" met de zonsondergang als decor.

Dag 6:   Nisos Ro - Kastellorizo

Het eilandje is het meest oostelijke deel van Griekenland en ligt slechts 5 mijl westelijk van de Turkse kust. Er wonen nu nog ongeveer 200 mensen in de zomer, terwijl er vroeger 14. 000 hebben gewoond. Kastellorizio was ooit een  belangrijke haven in de tijd van Marco Polo's zijde route. De grote zeilschepen hadden hier een goede beschutting en de kostbare lading kon op kleinere schepen van de Turkse kust naar hier worden overgebracht. De belangrijkste routes uit die tijd waren naar en van Alexandrië en Venetië. Een aantal Venetiaanse pakhuizen en andere bouwwerken staan nog gedeeltelijk overeind en herinneren nog aan die periode. Aan de zuid kant van het eiland ligt de beroemde "Blue Cave"

De grot is vrijwel alleen zwemmend te bereiken, de entree is zo laag dat vrijwel geen enkel bootje hierdoor naar binnen kan. Eenmaal binnen opent zich een kathedraal van ruimte, omdat het zonlicht alleen via het water naar binnen dringt is het licht azuur blauw waaraan het zich ook zijn naam heeft ontleent. De blauwe grot is in verschillende beroemde films als decor gebruikt o.a. in de kanonnen van Naverone en in de James Bond film Dr. No. 
Natuurlijk bezoeken wij ook de "Blue Cave" (zwemmend, alleen voor hen die niet claustrofobisch ingesteld zijn)

Dag 7: Kastelorizon - Kalkan

Met Kastelorizon hebben we de meest zuidelijke punt van onze zeiltocht bereikt. Vanaf nu "worstelen" we hoog aan de wind  weer terug naar het noorden. Onze eerst volgende stop, aan de Turkse kust, is in het kleine haventje van Kalkan. Het stadje lijkt zo tegen de berghellingen te zijn geplakt. Steile smalle straatjes in het oude centrum dateren nog uit de Ottomaanse tijd over al vindt je kleine winkeltjes met een bonte verzameling snuisterijen. 

Week 2

Dag 8: Kalkan - Ölüdeniz

Ölüdeniz betekend letterlijk dode zee.  Dat komt door een drempel die dit prachtige meer scheidt van de zee waardoor het water in het meer brak blijft en door zijn grote diepte maar weinig toevoer van verse zuurstof krijgt. Ölüdeniz heeft een van de mooiste stranden van Turkije. De ruige bergen direct op de achtergrond geven het geheel een dramatisch mooi decor. Voor wie genoeg lef heeft kan hier een sprong met een paraglider wagen. Van een van de hoogste toppen ca 1800 mtr de zweeftocht terug naar het strand kan wel 20 minuten duren. Na het bezoek aan dit wereld beroemde strand gaan we voor anker achter het eilandje Gemiler Adasi en genieten onder het genot van een koel wit wijntje nog even na

Dag 9: Ölüdeniz - Fethiye

Het is vandaag maar een klein stukje zeilen, dus we kunnen lekker uitslapen en na nog even een verfrissende duik in het kristal heldere water nemen. Vandaag doen we Fethiye aan een typisch Turkse stad met relatief weinig toerisme. Met vele Turkse theehuizen en ruime terrassen waar je nog van een glaasje "Chay" of een "Dondurma" (Turks voor ijsje) kunt genieten.

Voor de "diehards" is er nog de mogelijkheid een bezoek aan een echte Turkse Hammam te brengen. Hier "scrubben" ze  je helemaal en je bent zo al je zonnebrand weer kwijt. Ondertussen vouwen je ze als een harmonica in elkaar zodat je uiterst soepel weer naar buiten stapt. Elke week is hier een grote overdekte (markt) bazaar waar je van alles kunt kopen, van Kameelzadels tot prachtige hand geknoopte kelims. Het stadje zelf is nog bezaait met Lycian relikwieën zoals Sarcofagen of de prachtige rotsgraven direct boven de stad. Deze dateren terug tot 3000 v. Chr.   

Dag 10: Fethiye - Ekincek (excursie Dalayan)

We laten Fethiye weer achter ons zeilen de baai uit op weg naar Ekincek. Een Grote ruime baai waar we voor anker gaan voor het lange zand strand. We worden hier opgepikt door Idris, de capitein van een klein passagiers bootje,  wat ons door een labyrint van kanaaltjes en eilandjes naar het meer van Köycegiz zal brengen. Het grootse deel van dit rietland moeras is beschermt natuurgebied. Hier komen ook nog in grote aantalen de "carreta carreta" (Logger head schildpad) voor. Onderweg passeren wij het kleine stadje Dalayan, welke bekend staat om zijn de thermische modder baden. Van deze hemelse modder wordt verondersteld dat je er jaren jonger en mooier van wordt. Je laat de modder eerst opdrogen in de zon, de drogende modder stretched de huid en trekt al het vuil diep uit de poriën. Daarna de hele zaak in een van de hot springs laten oplossen en af scrubben.   

{youtube}D8UM3OgFOUY{/youtube}

Dag 11: Ekincek - Marmaris

Een klein stukje varen zodat we redelijk op tijd aan komen in Mamaris. Marmaris is een bekend toeristen badplaats en heeft voor ieder wat te bieden. Een breed boulevard waar na zonsondergang het flaneren pas goed op gang komt, grote ruime terassen, heerlijke eet tentjes en een nachtleven wat zijn weerga niet kent.  Belly dance, Rock disco's,  Lounge cafe's.... te veel om op te noemen tot diep in de kleine uurtjes kun je je hier vermaken.

Dag 12:  Mamaris - Symi (Panamoritis)

Na een flinke zeiltocht hoog aan de wind we gaan voor anker in de mooie baai van Panamoritis. Hier staat een beroemt Grieks orthodox klooster. Het dateert uit het einde van de 18 eeuw en is door de Italianen geheel gerestaureerd. Het contrast kan weer eens niet groter;  van het zondige Mamaris naar dit heiligdom, toevluchtsoort voor vele pelgrims van over de hele wereld. Het beroemde klooster is opgedragen aan de Aartsengel Michael.  

Tegen vergoeding van enkele euro's kan men hier kaarsjes branden en afdoende alle zondige gedachten en daden van de vorige avond weer van je af spoelen. Wat enorm op valt is, dat hier alles netjes schoon geveegd en kraak helder is.  Achter de kerk vinden we prachtig aangelegde sinasappel- en olijfboomgaarden.
Het is overal opvallend groen. De verklaring;  de alles vernietigende geiten hebben hier geen toegang. Alles is omzoomt met doeltreffende hekken om de natuur weer een kans te geven.  Dat zouden ze op meer eilanden moeten doen.

Dag 13: Symi - Knidos

Knidos is gelegen op het meest westelijke puntje van het Turkse schiereiland. Het was in de Griek Romeinse tijd een belangrijke haven stad. Het beschikte eigenlijk over 2 havens. De een was beschermd voor winden uit het zuiden en de ander voor wind uit het noorden. Als de wind draaide moesten alle schepen om gevaren worden, dat gebeurden met slaven die in grote open roeiboten de vloot veilig om de kaap moesten trekken . Wanneer je daar met je zeiljachtje vaart en je moet met tegenwind "Cape Knidos" ronden, dan begrijp je wel wat een enorme opgave dat geweest moet zij. Uit de opgravingen van de antieke stad zijn nog vele mooie beelden gevonden. Waaronder een reusachtige leeuw. Het beeld is wel 3 mtr lang en 2 mtr hoog en weegt ca 6 ton en is uit 1 stuk marmer gehouwen. De holle ogen hebben vroeger gekleurd glas bevat en door daar licht op te laten schijnen konden de oude zeilers van toen daarop rond de kaap navigeren.

Dag 14: Knidos - Kos

Na eerst nog een frisse duik te hebben genomen zetten we weer koers naar Kos waar we tegen vieren hopen aan te komen. Na een heerlijke overdadige douche in onze luxe Marina maken wij ons op voor een lange nacht. Eerst gaan uitgebreid dineren bij Tony en Annette, in hun eenvoudig doch uitmunted Italiaans restaurantje.  Daarna, voor de deelnemers die nog niet geheel uitgeblust zijn, gaat het het nachtleven van de bar street’s in Kos tegemoet.

Dag 15:  Kos 

Dit is de transferdag. Je gaat met heel veel mooie herinneringen weer naar huis. 

Aantal deelnemers: minimaal 4 personen, maximaal 8personen.

De beschreven route is onder voorbehoud en kan  door weers- en andere omstandigheden worden aangepast, dit altijd ter beoordeling van de schipper.

De tocht staat onder begeleiding van een Nederlandse schipper en er gaan maximaal 8 meezeilers mee.

Route kaart

Routekaart Cleopatra

 

Als vaarschema wordt bovenstaande staande route als uitgangspunt genomen. De daadwerkelijk te varen route hangt af van allerlei omstandigheden en met name weer en wind maar ook de wensen en verwachtingen van de groep. De uiteindelijk te varen route is altijd ter beoordeling van de schipper.

 

Book / Boeken

Included in trip

Excluded in trip