Een zeiltocht van twee of vier weken vanaf de thuishaven Kos Marina naar Athene en via een andere route weer terug naar Kos. 

Op het programma staat een route langs rond 20 eilanden, behorend bij de eilandengroepen de Dodecanese IslandsCyclades en de Saronic Islands.
Een mooie kans om een groot aantal bekende eilanden te zien,  maar ook minder bekende eilandjes, waar je anders niet zo snel zal komen.  De afstanden tussen de eilanden variëren tussen de 20 en 40 mijl, dus er zullen ook een aantal langere zeildagen worden gemaakt.

Vooral in de Cycladen kan een stevige Meltemi waaien, waarbij alle zeilen moeten worden bijgezet. De Osiris is een ruim zeiljacht,  en met meer dan 15 meter lengte en met  rond 22 ton gewicht voelt zij zich hier prima op haar plaats.

Deze avontuurlijke tocht biedt een unieke kans om verschillende Griekse eilanden te verkennen. Naast het zeilen is er zeker genoeg tijd over om te zwemmen, zonnen, relaxen, in een typisch Griekse taveerne op een van de vele eilandjes te eten en specifieke bijzonderheden en bezienswaardigheden op de eilanden te gaan bekijken.

Programma:

Als vaarschema wordt bovenstaande route als uitgangspunt genomen. De daadwerkelijk te varen route hangt van allerlei omstandigheden en met name weer en wind af en is uiteindelijk ter beoordeling van de schipper. Er wordt rekening gehouden met de vertrek- en aankomsttijd en –plaats van de deelnemers. De tocht staat onder begeleiding van een Nederlandse schipper en er gaan maximaal 8 meezeilers mee.

Week 1

Dag 1   Aankomst op Kos

Kennismaking met de crew en de andere deelnemers. Voor hen die vroeg zijn aangekomen betekent dit een extra vrije dag, beetje bijslapen op het strand onder de parasol om de verloren, vroege ochtend uurtjes in te halen. 
Het schip wordt nu grondig schoon gemaakt en opnieuw bevoorraad  door de bemanning; de tanks worden weer gevuld  zodat alles weer tip top klaar staat voor de komende week.      

Dag 2. Kos - Leros

Langs de grillige kust van Kalymnos naar het noorden. Leros heeft vruchtbare valleien tussen groene heuvels en mooie stranden. We overnachten in het idyllisch haventje  Pandeli. S'avonds staan hier de tafel en stoeltjes tot in de zee. 

Dag 3.  Leros - Patmos;

Na leuke zeiltocht gaan we voor anker in het pittoreske baaitje Gricos;  op het  kleine strandje onder de tamarinde bomen is het goed toeven.
Voor de liefhebbers loopt er een wandel pad omhoog naar  Chora and Skala. In dit  beroemde klooster; wat wel het Jeruzalem van de Aegean wordt genoemd  heeft St Johannes zijn laatste boek van het nieuwe testament geschreven. 

Dag 4. Patmos – Fourni

Bij het eiland Fourni, met fjordachtige baaien, leggen we aan in een klein haventje. Fourni is een erg rustig haventje, met maar slechts 3 tavernas, enkele huizen en heel veel katten. 

Dag 5. Fourni - Ikaria

We leggen aan het mooie haventje van Agios Kirikos waarlangs de boulevard  neoklassieke herenhuizen staan. Ikaria is genoemd naar de Griekse held uit de mythologie Icaros.
Het eiland staat bekend om geneeskrachtige bronnen, weelderige vegetatie, woeste bergen en schitterende baaien met vrijwel verlaten zandstranden.

Dag 6. Fourni - Mykonos

Mykonos is overbekend van de posters met witte windmolens. De lage rotsachtige heuvels zijn samen met de betoverende stranden kenmerkend voor het landschap. In de schilderachtige haven liggen luxe jachten en vissersbootjes harmonisch naast elkaar. De witgekalkte straatjes worden gesierd door helderwitte vierkante huizen met felgekleurde deuren, houten luiken en balkons. De kleine maar mooie kerken, schilderachtige restaurantjes en winkeltjes met folkloristische artikelen en kunstvoorwerpen geven een karakteristiek uiterlijk aan Mykonos.Een beroemd fenomeen zijn de tamme  pelikanen  die zich  verlekkeren  aan de restjes uit de restaurants. We maken een excursie naar het dichtbijliggende eilandje Delos, het beroemde religieuze centrum uit de Griekse Oudheid. 

Week 2

Dag 7. Mykonos - Naxos

We blijven nog een dag op het grootste eiland van de Cycladen. Het havenstadje is gezellig met nauwe steegjes, binnenplaatsjes en veel restaurants en winkeltjes. Het binnenland biedt een gevarieerd en groen landschap, met citrus- en olijfboomgaarden en wijnbouw. De meeste druiven worden gebruik voor de beroemde wijnen,  Naoussa  Boutari. Je vindt er veel kleine authentieke dorpjes en een aantal oudheidkundige bezienswaardigheden. Naxos beschikt ook over een aantal uitgestrekte stranden.

Dag 8.  Naxos – Syros

Syros is een van de meest dichtbevolkte eilanden van de Cycladen. De havenstad, maar tevens de hoofdstad Ermoupolis is anders dan andere Cycladische steden en doet meer denken aan een Europese handelsstad uit de 19e eeuw. Een ander kenmerk van Syros zijn de twee heuvels, Anastasi en Ano Syros. Op de heuvel van Ano Syros ligt "San Giorgi", een indrukwekkende kathedraal. Het uitzicht vanaf daar is fascinerend.

Dag 9.  Syros – Andros

Het meest noordelijke eiland van de Cycladen. Je vindt op dit eiland een schitterende mix van typisch Cycladische en Venetiaanse architectuur. We leggen aan in het gezellige havenplaatsje Gavrio aan de westkust van het eiland.Andros  is het groenste eiland van de Cycladen  door z’n hoge bergen en diepe valleien  is hier altijd water  waardoor het eiland  zeer vruchtbaar is gebleven Dit eiland wordt nauwelijks bezocht door toeristen  en heeft zodoende  een zeer originele Greekse uitstraling . 

Lees hier meer over de geschiedenis van Andros: History of Andros

Dag 10.   Andros – Kea

Klein eiland waar we ankeren in Voukari. Van hier kan een wandeling worden gemaakt naar een prachtig oud dorp Flea, dat niet ver het binnenland in een ravijn is gelegen. Het herbergt 13 oude watermolens.
Een beroemde uit de rotsen uitgehouwen leeuw is te zien 15 min lopen van de stad Kea. Deze dateert uit de 6 eeuw BC.  We maken nog een zwem stop  in de prachtige baai Poleis.
Kea – Kaap Sounion. Korte oversteek naar het uiterste puntje van het Griekse vaste land  Kaap Soenion, genaamd. Een korte wandeling brengt je bij de Greek temple of Poseidon welke nog grotendeels overeind staat van hier uit heb je een spectaculair uitzicht op de zon's ondergang. Een andere tempel van de godin van de wijsheid Athenea  ligt vlak bij de stad Athene is naar haar vernoemd.

Het bronzen beeld van Poseidon dateerd van 460 bc.. Poseidon is de God van de zee.  
Als de Meltemi weer eens te keer gaat  en de witte  paarden (schuim koppen) vliegen over de zee,  worden door de zeilers muntjes in zee geofferd om Poseidon tot bedaren te brengen. Het bronzen beeld werd gevonden in een scheeps wrak nabij de cape van  Artemisium. En het beeld is te zien in het Nat. Museum in Athene.

Dag 11.  Kaap Sounion – Aegina

Kenmerkend voor Aegina is de levendige boulevard met stalletjes die vers fruit verkopen en pistaches die op het eiland groeien. Elk jaar wordt hier in september het pistachio festival gehouden ter verwelkoming van de nieuwe oogs. Ook vind je hier de beroemde tempel van Afaia.

Dag 12 .  Aegina – Athene

Athene – Transferdag    
We blijven hier 2 dagen  in de  Zea Marina Piraeus , de oudste en beroemdste marina van Griekenland.  Hier liggen de mega jachten van celebraties,  filmsterren, en tycoons af gemeerd.

Heb je voor de eerste 2  weken geboekt, dan eindigt hier je zeilreis. Zeker weten dat je met een hoop mooie herinneringen weer naar huis gaat. Heb je geboekt voor het 2e deel van deze zeilreis, dan wordt je vandaag aan boord ontvangen door de crew en de overige deelnemers.

Afhankelijk van de vluchttijden kun je nog een bezoek brengen aan het beroemdste archeologische monument van Europa; de Akropolis. Of je maak een wandeling over de gezellige Plaka, bezoek een van de indrukwekkende musea rond het St. Taqmaplein  die de stad Athene rijk is.

week 3

Dag 13 & 14. Athene – Transferdag   

Heb je voor de eerste 2  weken geboekt, dan eindigt hier je zeilreis .Zeker weten dat je met een koffer vol  mooie herinneringen weer naar huis gaat.

Heb je geboekt voor het 2e deel van deze zeilreis, dan wordt je vandaag aan boord ontvangen door de crew en de overige deelnemers. De hutten worden weer op nieuw ingedeeld en je wordt weg wijs gemaakt met de gebruiken aan boord.

Afhankelijk van de vluchttijden kun je nog een bezoek brengen aan het beroemdste archeologische monument van Europa; de Akropolis. Of je maak een wandeling over de gezellige Plaka, bezoek een van de indrukwekkende musea rond het St. Taqmaplein  die de stad Athene rijk is.

Dag 15. Athene - Poros

Het  lieflijke stadje Poros  ligt 30 mijl zuidelijk  van Piraeus. Een smalle doorgang van  200 mtr breed onderscheid het eilandje  Poros van het vaste land  de Peloponneses. In Poros liggen we direct aan de  gezellige boulevard op 3 meter afstand van ons meest favoriete restaurant. De "happy hour" wordt zo over de loopplank aan boord gebracht. We laten ons de verse calamaris  met een glaasje  uitstekende witte wijn  en ouzo goed smaken.

Dag 16.  Poros - Spetses

Spetses, is een van de  Saronic Islands.  En we bevinden ons nu  in het gebied van de Saronic Gulf , Spetses leent zich vooral voor het maken van  mooie wandelingen over de met kiezelmozaïek ingelegde paden. Van oudsher een plaats voor scheepsbouwers en er is ook een Scheepvaartmuseum te vinden.

Dag 17.  Spetses -  Hydra

Ook  Hydra behoort tot de Saronische eilanden,  het kleine idylische haventje heeft de  hoefijzer achtige vorm en is omringd door steile rotswanden. Gemotoriseerd verkeer is er taboe, pakezels, de fiets  en watertaxis zorgen voor het lokale transport. Hydra is een pleisterplaats voor filmstars, kunstenaars en artiesten die hier hun zomer residentie hebben. Ook het nacht leven heeft zich aangepast aan het clientèle.  Speciaal de Pirate Bar  biedt een  uitgebreid programma waar elke "salty sailor" zich wel thuis voelt .

Dag 18. Hydra - Serifos

Een lange over steek naar  Serifos;  ruim 40 mijl  welke we gedeeltelijk s'nachts varen.
Het eilandje lijkt rustig en verlaten. Een lange maar mooie wandeling naar de chora waar een middeleeuws kasteel op de top van de berg  al een bijzondere beziendswaardigheid is; maar boven al:  een adem benemend uitzicht  over de zee naar de omringende eilanden  bied.  Ook de bergstad bij Livadhi is de moeite waard . Koutala waar we aanleggen  is een prettig havenplaatsje met vele  traditionele  taveernes en ouzeries.
Probeer een beroemd gerecht van  zon gedroogd varkens vlees genoemd “ loutza “  of een gerecht van gedroogde tomaten met gebakken kikkererwten genoemd “revihada". Ook  de cake met venkel is bijzonder aan te bevelen. De wijnen van Serifos  met een bijzonder aroma zijn een uitstekende afsluiting van de maaltijd .

Dag 19. Serifos -Sifnos

Een relaxte zeiltocht brengt ons naar het eilandje Sifnos. Sifnos is een rotsachtig eiland met witte huisjes en kerkjes met blauwe koepels. Vroeger was het een rijk eiland omdat er goud werd gedolven. Nu is het bekend als wandeleiland. We gaan voor anker voor een lang prachtig zandstrand in de baai van Ormos Vathi.

Dag 20. Sifnos >>Paros.

Paros staat bekend om haar marmermijnen welke nog steeds te bezichtigen zijn.  Het is ook bekent vanwege de zeer goede wijnen die hier worden geproduceerd, waarvan met name de Naoussa Boutari beroemt is. De stad heeft een levendig karakter met veel kronkelende straatjes met winkels en goede taverna's.

Voor de restaurants hangt zoveel inktvis te drogen  dat je je wel  afvraagt of ze deze daadwerkelijk zelf gevangen hebben. Als er even niemand kijkt,  knijp ik even in een van de tentakels,  om te zien of ze niet gemaakt van  rubber, maar  ze zijn echt . Ook nadat ze zijn gegrild boven een houtskool vuurtje blijken deze heel lekker  te zijn.

week 4

Dag 21. Paros - Ios

Ios heeft prachtige baaien en fantastische stranden en biedt daarnaast veel vertier. Het bergachtige eiland herbergt vele kapelletjes en kerkjes. Ios-stad bestaat uit schilderachtige witte huisjes en smalle straten in de typische Cycladische stijl. De stad is tegen een heuvel op gebouwd en op het hoogste punt van die heuvel staan de ruines van een middeleeuwse kasteel en een Venetiaanse kapel.
Het nacht leven van Ios  is wereldberoemd vooral  vanwege zijn intensiteit en diversiteit; duizenden bezoekers komen s'avonds tot leven  in de vele clubs, bars en discothee,s om vervolgens  overdag hun roes uit te  slapen op een van de vele stranden.

Dag 22. 23  Ios - Santorini

Santorini is het meest zuidelijke eiland van het Cycladen archipel. Het bestaat eigenlijk uit meerdere eilanden en is ontstaan door de werking van de -tot vandaag de dag- dode vulkaan. De gigantische krater, met op een van de randen de stad Thira met helderwitte huisjes, met de typische blauwe daken   wordt beschouwd als een van ’s wereld meest spectaculaire aangezichten. Zij vertegenwoordigen exact het Greekse cliché waar je altijd van gedroomd hebt.

Mis ook niet de spectaculaire zon's ondergang  over  het  tweeling zusje van Santorini,  Oia.
We blijven 2 dagen op Santorini  we huren 1 of meerdere autootjes en gaan het hele eiland rond.

Dag 24.   Santorini  - Astipalaia.

We zeilen langs het kleine eilandje Anafi, en  als de wind gunstig is varen we nog door naar  Amorgos.  Anders zetten we koers naar Astipalia.
De hoofdstad van Astipalaia is Chora, een klein stadje, amfitheatrisch gebouwd tegen een heuvel aan. Op de top van de heuvel valt het Guerni kasteel uit de Venetiaanse tijd  meteen op. Het is een prachtig uitzicht wanneer we de haven van Astipalaia naderen en alle de typisch witte huisjes zien met op de top van de heuvel het kasteel. Een  wandeling in de straatjes en steegjes is een bijzondere  ervaring. Aan de haven zelf zijn er goede restaurants en leuke terrasjes.

 Dag 25.  Astipalaia -  Kalymnos

De haven Pothia  is nu een levendig stadje met veel entertainment. Het eerste wat in je op komt, sprekend over Kalymnos,  zijn sponzen, waar het eiland  al  500 jaar voor bekend is. Elk voorjaar vertrekt de floot na de benodigde festiviteiten  naar de noordelijke kusten van Afrika  om na 5 maanden  weer terug te keren met  een nieuwe lading verse sponzen en wederom gepaard gaande met de nodige feesten.
De gezellige boulevard van Kalimnos biedt weer vele eethuisjes, themacafés, souvlaki en spaghetteria's.
Ook is hier s'avonds een openluchtmarkt waar je allerlei snuisterijen kunt kopen.

Dag 26   Kalymnos - Kos

 Met nog een laatste zwem stop bij het kleinste eilandje, Pserimos, is de thuishaven Kos weer zicht. Heb je voor de laatste 2  weken geboekt, dan eindigt hier je zeilreis. 
Zeker weten dat je met een hoop mooie herinneringen weer naar huis gaat.  Na nog een laatste avond van het uitgaansleven van Kos te hebben bewonderend, maken wij ons weer op voor de vlucht terug naar huis .

Aantal deelnemers: minimaal 4 personen, maximaal 8 personen.


De routes bieden een grote verscheidenheid aan haventjes, baaitjes en prachtige uitzichten. De beschreven routes zijn onder voorbehoud en kunnen door weers- en andere omstandigheden worden aangepast, dit altijd ter beoordeling van de schipper.


De tocht staat onder begeleiding van een Nederlandse schipper en er gaan maximaal 8 meezeilers mee.

Book / Boeken

Included in trip

Excluded in trip

Tripadvisor award