De zeezeiltocht start in Kos  en vandaar steken we over naar de Turkse kust. Aan het einde van de reis komen we ook weer terug in Kos, je krijgt een zeilvakantie met volop zon en afwisseling, terwijl je vaart van baai naar baai.  Heerlijk zeilen op de diepblauwe zee langs de Turkse west kust: 

luieren aan dek of actief meezeilen en elke dag een duik in het glasheldere water! De reis staat onder begeleiding van een Nederlandse schipper die je graag alles vertelt over de kunst van het zeilen en navigeren. En natuurlijk kun je zelf ook aan het roer staan of de route op de kaart uitzetten.

’s Avonds wordt regelmatig geankerd in een baaitje, waar aan boord wordt gekookt en waar je kunt zwemmen en snorkelen in het heldere water. Maar ook dikwijls leggen we aan in een van de sfeervolle haventjes om aan te schuiven in een  Turks restaurantje of  een familie lokanta

De accommodatie - Zeiljacht de Osiris

Je monstert aan op de Osiris, een zeewaardig zeiljacht van ruim 15 meter lang, voorzien van alle gemakken; 2- of 3-pers. hutten met dubbele of enkele kooien en een ruime kombuis. Op het ruime teakhouten dek is volop gelegenheid om in de zon te liggen of ’s nachts een rustplaats te zoeken. De ruime kuip is voorzien van een biminitop (zonnedak), die beschutting biedt tegen de zon.

Het zeiljacht de OSIRIS is van alle gemakken voorzien en beschikt over vijf hutten met in totaal 10 slaapplaatsen. Elke hut heeft een eigen toilet, wastafel en een douche met warm en koud stromend water. De indeling van de hutten wordt ter plaatse in overleg met de groep en de schipper geregeld. Wil je het liefst een plekje voor jezelf op het dek, dan kan dat ook, want er zijn zes plekken op het dek te verdelen. Hiervoor zijn extra matrasjes  en slaapzakken aanwezig. Gedurende de zeilweek kun je met je medereizigers afspreken om een keer van slaapplek te ruilen (dek of hut).

Verzorging

Voordat we ’s morgens de zeilen hijsen starten we met een uitgebreid ontbijt. ’s Middags wordt er voor de lunch gezorgd en ’s avonds eten we aan boord of in een van de lokale restaurantjes aan land. Natuurlijk wordt de Happy hour met een snack en een glaasje raki niet overgeslagen. Aan boord is voor een ruime voorraad (soft)drankjes, sapjes, wijn en bier gezorgd.

Weekoverzicht

Dag 1: Op de luchthaven van Kos word je opgewacht door onze chauffeur, die je met een busje naar de nieuwe Luxe marina Kos brengt, waar het zeiljacht de OSIRIS ligt afgemeerd aan de steiger A Hier maak je kennis met je mede zeilreizigers en de bemanning. 

Dag 2: Çökertme, Vanuit Kos varen we de eerste dag oost de Oriënt tegemoet als we flink de wind in de rug hebben is er nog tijd voor een lunchstop  in een van de vele mooie baaien  langs de kust. In de namiddag leggen we aan in  de mooie beschutte baai van Cökertme. We zijn hier te gast bij het kleine familie restaurant van captain Ibrahim hij heeft zelf een steigertje van planken in elkaar geknutseld en je loopt dus zo zijn restaurant in. De vrouw en de  vele mooie dochters van Captain Ibrahim knopen in de winter prachtige Turkse tapijten en zij zullen je deze kunst van het tapijt knopen en weven graag laten zien. 

Dag 3: we zeilen we in zuidelijke westelijke richting langs de kaap van Knidos en leggen we aan in het beschutte haventje van Palamut. Op een prachtig zandstrandje is het lekker relaxen. Je kunt hier prachtige wandelingen maken door het vruchtbare achterland  met amandel en olijfboomgaarden. We worden verwelkomd door  Alten Bora en zijn Merhaba visrestaurant, vooral bekend om zijn jumbo garnalen, gebakken in een rijk knoflook sausje.

Dag 4: Na een stevig ontbijt en de nodige Turkse koffie, zetten we onze zeiltocht voort naar Orhaniye, een prachtig ingesloten baai met hoge groene met pine begroeide berghellingen. Hier zijn ook nog de resten te vinden van oude kastelen en forten uit de tijd van de kruisvaarders van de 4e eeuw. We meren af aan het steigertje van Palmiye restaurant. Van hieruit kunnen we een excursie maken naar  Marmaris om je een avondje in het bruisende nacht leven te storten.

 Dag 5: De zeil tocht gat verder naar het Griekse eilandje Simi, dat een van de mooiste natuurlijke havens van Griekenland heeft. Dit eiland wordt ook wel the jewel of the Dodecanesos  genoemd, het heeft bijna 200 jaar onder Italiaan's  bestuur heeft gestaan. De bouwstijl is geheel Venetiaanse en dateert  nog uit het einde van de 18e eeuw Simi staat hoog op de lijst van Werelderfgoed. En de restauratie wordt voor het grootste deel  betaald door de Unesco. Het stadje kent een zeer gevarieerd uitgaansleven van klassieke lounge cafés  met grote open terassen en disco’s tot in de kleine uurtjes.

Dag 6: We nemen weer afscheid van Griekenland en zeilen in westelijke richting naar Knidos, de meest westelijke punt van dit lange schiereiland. We maken nog een zwemstop aan een van de maagdelijke strandjes en gooien het anker uit in de baai van Knidos. Deze baai werd al 4 eeuwen voor Christus door de Grieken bewoond en gebruikt In deze natuurlijke werd  op  een gunstige wind gewacht om de beroemde en beruchte Kaap Knidos te kunnen ronden. Van ruïnes uit de Romeinse Griekse verleden is nog veel overgebleven, waaronder een amfitheater en de resten van diverse Tempels. De zonsondergang is zondermeer zeer spectaculair, je kijkt vanuit je hoge zitplaats  over een azuur blauwe zee met aan de horizon de vage contouren van Tilos en Niseros de uitgedoofde vulkaan.

Dag 7: Vandaag zeilen we met ons comfortable zeiljacht de Osiris het laatste traject terug naar Kos en zit deze unieke en afwisselende zeilreis  er helaas weer op en na nog een laatste duik in het heldere zeewater, bij de warm waterbronnen op het uiterste oostpuntje  van kos eiland  zijn we omstreeks 4 uur weer terug in de Marina  waar we heerlijk in de luxe douches het laatste zoute water  kunnen afspoelen  en we ons opmaken voor een laatste avond in het bruisende nachtleven  van Kos.

Dag 8: We vertrekken met het busje naar de luchthaven Kos . met een koffer vol mooie herinneringen  en een heleboel nieuwe vrienden vlieg je weer naar Amsterdam, of kan je vandaag lekker luieren  op het strand als je voor 2 weken een vervolgvakantie hebt geboekt en je je weer aan sluit bij een nieuwe groep voor de volgende uitdaging bier gezorgd om je dorst te lessen.

Vaarkaart

Turkije Route

Zeilervaring is niet noodzakelijk, je wordt door de schipper wegwijs gemaakt.
Er zijn minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers aan boord.

De beschreven route is onder voorbehoud en kan door weers- en andere omstandigheden worden aangepast, dit altijd ter beoordeling van de schipper.

Book / Boeken

Included in trip

Excluded in trip