Route West

De Westroute is de meest intensieve van de 3. Er wordt gemiddeld 25 Nautische mijlen per dag gezeild. De route is zeer gevarieerd en gaat langs de mooiste eilanden. Het zeilweer is hier optimaal door de continue wind van minimaal 5 BF genaamd de Meltemi.

Dag 1: Zodra je aan boord bent maak je kennis met je zeilgenoten en de bemanning, delen we de hutjes in en krijg je eerste uitleg over het reilen en zeilen aan boord. Daarna kun je Kos stad verkennen.
Dag 2: We proberen vroeg uit te varen, want we hebben een flinke zeildag voor de boeg. Ons doel is de zuidelijke baai van Leros . Onderweg krijg je de eerste zeil instructies. Hoog aan de wind, gaat het eerst langs de Turkse westkust, pal noord, dan cross over naar Leros (ca 30 NM). We gaan voor anker in de zuidelijke beschutte baai Xerokambos. Hier vieren we onze eerste “Happy Hour” en koken we aan boord. Het baaitje heeft een mooi strandje en na een duik in het kristalheldere water voel je je weer als herboren.
Dag 3: Een spectaculaire zeildag naar het onbewoonde eilandje Levita c.a. 25 NM. We scheren door het azuurblauwe water. Het anker gaat uit pal voor het strandje in de baai. Het eilandje is slechts bewoond door de vuurtorenwachter Giorgos, die ook het kleine restaurantje runt waar we deze vanavond gaan eten. Wellicht hebben we mazzel, en heeft hij verse vis of calamaris bij de locale vissers weten te bemachtigen voor ons. We komen redelijk op tijd aan, dus genoeg tijd om te zwemmen en te snorkelen.
Dag 4: De enerverende zeiltocht naar Amorgos, ca 35 NM. Langs de steile rotsen, die loodrecht uit zee lijken op te rijzen, varen we naar het levendige haventje Aiyiali. Vanaf hier kunnen we met de bus of brommer een uitstapje maken naar de Chora, een dorp dat hoog op de berg ligt. Het visitekaartje van Amorgos is echter het prachtige Hozoviotissa klooster dat ongeveer 300 mtr hoog tegen de rotsen lijkt te zijn geplakt. Bovendien heb je van hier uit een schitterend uitzicht over de zee en de omliggende eilanden.
Dag 5: De volgende dag brengt ons naar Astapalea. We zeilen ”voor de wind” naar het gelijknamige stadje. We meren hier af aan de kade en lopen zo van de looplank de kroeg in. We eten op het strand, lekker met je voeten in het water.
Dag 6: We maken ons op voor een lange zeiltocht van ca. 40 NM naar Kalymnos. Maar als het meezit hebben we de wind in de rug en kunnen we op tijd afmeren aan de gezellige boulevard van Pothia. We liggen direct in het centrum van het dit levendige stadje. We zijn hier ook weer terug in de civilisatie met talloze restaurantjes, grand cafés en barretjes waar het tot in de kleine uurtjes gezellig toeven is.
Dag 7: Vandaag zeilen we terug naar Kos.We maken nog een laatste zwemstop in de pittoreske baaitje van Pseriomos, een klein eilandje op de route naar Kos. We meren weer af op onze vaste stek in Kos Marina en maken ons op voor een laatste avond in deze bruisende uitgaansstad.
Dag 8: Terugkeer naar Kos. Helaas ook het eindpunt van onze tocht en naast een mooi kleurtje neem je ook een koffer vol met mooie herinneringen mee naar huis.