De 15- daagse Cleopatra route

Deze route is echt zeilen off the beaten track en brengt je langs een aantal zuidelijke/oostelijke Griekse Eilanden waar je niet zo gauw komt en langs de parels van de Turkse West kust.
Houdt je van cultuur, actieve zeildagen en een afwisselend programma? Dan is de Cleopatra route – met als hoogte punt het eiland Kastellorizo perfect voor jou. We hebben er korte (min 15 mijl) en lange zeildagen tussen zitten, en hebben zelfs een stukje tussen zitten waar wij de hele nacht (vanaf Rhodos) naar Kastellorizo oversteken.

We raden je aan om deze reis enkel te boeken als je al eens een paar dagen op een zeiljacht hebt doorgebracht – we vereisen geen zeilervaring, maar het belangrijk dat je je ervan bewust bent dat het langere zeildagen betreft, het weer ook niet altijd meezit en we regelmatig verblijven wij in een baai vrij voor anker, waardoor wij niet van boord gaan of enkel met de dinghy aan land kunnen.  

All onze routes zijn indicatief en afhankelijk van de weers-en windomstandigheden. 

Dag 1 (aankomstdag):
Welkom in Griekenland.  Zodra je aan boord bent maak je kennis met je zeilgenoten en de bemanning, delen we de hutten in en krijg je de eerste uitleg over het reilen en zeilen aan boord. De rest van de dag kan je op het strand genieten of Kos-stad verkennen. Rond 18 uur verzamelen we dan weer aan boord voor de welkomst borrel, voordat we samen uiteten gaan.

Dag 2 (vrijdag):
Na een stevig ontbijt, varen we rond 10/11 uur uit. We hijsen de zeilen en je ontvangt de eerste zeilinstructies. Voor de lunch maken we een stop in het Turkse Knidos. Knidos is de meest westelijke punt van Turkije en brengt met zich veel geschiedenis. We eindigen de eerste dag aan langs de Turkse Kust. Afhankelijk van het weer en de wind zullen wij de eerste avond doorbrengen in het kleine haventje van Palamut of Ova Buku. Hier zullen we heerlijk smullen in een lokaal Turks restaurant.

Dag 3(zaterdag):
Een relaxte zeildag naar de stad Datca, de grootste plaats op het Datca schiereiland. Als de wind meezit hebben we voldoende tijd voor een uitgebreide lunch stop, om te zwemmen en te snorkelen in het diepblauwe heldere water.

Dag 4(zondag) :
Vandaag varen wij met ruime wind vanuit Datca naar Rhodos.
Als wij geluk hebben kunnen wij terecht in de oude haven van Rhodos. We kennen allemaal de Kolossus van Rhodos, welke aan de haveningang van Rhodos zal hebben gestaan. De oude binnenstad van Rhodos is benoemd tot wereldkultuurerfgoed en is een van de meest populaire bezienswaardigheden van Europa.
Mochten wij niet terecht kunnen in de oude haven, dan kunnen wij vlak buiten de haven voor anker.

Dag 5/6 – (maandag/dinsdag):
Een (semi) luie dag vandaag. We zeilen slechts van Rhodos stad, naar de baai Lindos (ook op Rhodos). Hier blijven wij vrij voor anker liggen en kunnen de dinghy naar het strand pakken.
We eten en rusten vroeg, want vannacht rond een uur of 2 of 3 uur vertrekken wij richting Kastellorizio – ruim 75 mijl van Rhodos vandaan. Je zult de maan onder en de zon op zien gaan, en we brengen bijna 14/15 uur door op zee.
Jij mag zelf bepalen of je wakker wilt blijven, of de nacht wilt slapen.

In de namiddag komen we dan aan op Kastellorizio. Het kleinste eiland van de Dodekanesos – maar ook echt een verborgen parel.
Vanaf de loopplank lopen we zo ons restaurant in.
Als je het padje naar de heuvel pakt, heb je een fantastisch uitzicht over het haventje waar wij liggen.

Dag 7 (woensdag):
Vandaag bezoeken wij de Blue Cave op Kastellorizio. Heb je ooit van de Grotta Azzurra in Capri, Italie gehoord? De Blue Cave van Kastellorizio is veel groter, en nog indrukwekkender. Dus alleen de Blue Cave is al een bezoek aan Kastellorizio waard.

Dag 8 (donderdag):
Vanaf vandaag maken we langzaam onze weg terug richting Kos, langs de Turkse Westkust (de Lycian Coast).
Gezien wij meerdere dagen in Turkije varen, moeten wij ook inklaren – dus denk er aan je Passport mee te nemen op je reis met ons (een ID kaart is niet voldoende). Kosten voor het inklaren en je visa maken niet deel uit van de boordkas.
Vandaag varen wij naar Kalkan. Kalkan kent gemiddeld 300 dagen zon per jaar en doet bijna een beetje denken aan Griekenland, maar dan groener. Tot 1920 waren zelfs de meeste bewoners van Kalkan Grieken of van Griekse afkomst.

Dag 9 (vrijdag): 
We varen verder langs de Lycian Coast en na een dag zeilen, scherp aan de wind, komen wij aan in Olüdeniz.
Olüdeniz betekend Blue Lagoon – en dat is het ook. Na vele dagen zeilen en bezoeken aan minder drukke plaatsen, komen we hier voor het eerst weer in contact met “toerisme” op wat grotere schaal. Het heerlijke zandstrand en heerlijk blauwe water trekt lokale en internationale toeristen. Ook staat Olüdeniz bekent om een Vlinder-valley. Zeker een bezoekje waard.

Dag 10 (zaterdag)
Fethiye – vandaag hebben we een korte zeildag en varen op ons gemakt naar Fethiye. We stoppen tussendoor in een van de vele mooie baaien voor de lunch en komen vroeg in de namiddag aan op onze bestemming.
Fethiye bied een mix van bruisend nachtleven en historie. Wat ga jij doen? De Tomb van Amyntas bezoeken, of voetjes van vloer en lekker dansen? Beide kan natuurlijk ook 🙂

Dag 11 (zondag)
Nog een beetje moe van onze feestnacht, maken wij ons op naar Dalyan of Mamaris. Welke van de twee plaatsen wij aandoen is afhankelijk van de weersvoorspelling de komende dagen. Want we hebben nog best een eind voor ons.
Dalyan staat bekend als een van de broedplaatsen van de bedreigde Loggerhead zeeschildpad. Zullen wij vandaag schildpadden spotten?

Dag 12 (maandag):
Vandaag staat Symi op het programma. Als de wind gunstig staat gaan wij vanavond naar Symi-stad.
Dit havenstadje is heel bijzonder en staat bekend om zijn bruisend nachtleven.
Mocht de wind wat minder gunstig staan – dan verblijven wij de nacht in Panamoritis – een klein baaitje op Symi, met een zeer bekend klooster.

Dag 13(dinsdag):
Vandaag hebben wij twee mogelijkheden – maar beide betekenen een lange zeildag voor ons.
Vanuit Symi maken wij een lange tocht naar Nysiros – een eiland met een actief, maar sluimerend vulkaan of we meren aan in Kardamena. Een gezellig haven stadje op Kos, op de zuidkant van het eiland.

Dag 14 (woensdag):
Onze laatste zeildag, maar zeker geen makkelijke. Hoog aan de wind varen wij rond de westelijke kant van Kos terug naar de Marina van Kos. Rond een uur 4 of 5 komen wij weer aan in onze thuis haven. Hier genieten wij nog even van een borrel, gaan uitgebreid douchen en lopen dan na het restaurant voor onze laatste avond samen.

Dag 15 (donderdag):
Dit is de transferdag. Je gaat met heel veel mooie herinneringen en nieuw vrienden weer naar huis. Rond 9uur vertrek je van boord, zodat de bemanning de boot voor de volgende reis kan klaarmaken.

Aantal deelnemers: minimaal 5 personen, maximaal 8 personen. De routes bieden een grote verscheidenheid aan haventjes, baaitjes en prachtige uitzichten. De beschreven routes zijn onder voorbehoud en kunnen door weer- en andere omstandigheden worden aangepast. Dit altijd ter beoordeling van de schipper.