Aan boord

Hoe gaat de indeling aan boord?

Wij hebben 4 hutjes per boot met 2-persoon bedden (deze zijn standaard als single bedden configureert). Zo slaap je in je eigen bedje, ook al deel je een hut.  Het is bij ons niet mogelijk om een hut voor je alleen te boeken. De boten en hutten worden in overleg met de crew en de gasten ob basis van leeftijden en geslacht ingedeeld.

Hoe gaat het met eten?

Aan boord leg je € 230 per persoon per week  of €400 per persoon voor een 12 dagen trip in voor de boordkas. Hiervan wordt het ontbijt, de lunch voor alle dagen, twee diners aan boord, havengeld, water, diesel, transitlog (scheepspapieren), toeristenbelasting en bier, wijn en softdrinks van betaald. Niet inbegrepen zijn de diners en drankjes aan land. Ook sterke drank maakt niet deel uit van de boordkas, maar mag wel worden meegenomen.

Hoe is het sanitair aan boord?

Op de Osiris zijn vier badkamers, een bij elke hut.  De Omiros beschikbar over 3 badkamers (4 hutten, 3 badkamers) In de badkamers bevindt zich een toilet met pomp, een wastafel en een douche met warm en koud stromend water. Er is in principe voldoende water in de tanks als iedereen bewust met het water omgaat. Op het zwemplatform achterop de boot is nog een douche, zodat je je na het zwemmen met zoet water kunt afspoelen.

Ik heb een speciaal dieet, is dat een probleem?

Afhankelijk van je dieet kunnen we daar rekening mee houden. Geef duidelijk bij het boeken aan wat je dieetwensen zijn, zo kunnen we samen overleggen wat mogelijk is.

Kan ik water uit de kraan drinken?

Ja, we hebben een speciale waterfilter aan boord. Middels een extra kraantje in de kombuis kan je je waterflesje altijd bijvullen met schoon drinkwater.
Het overige water (dat uit de “gewone kranen” komt_ kan je theoretisch ook drinken, bevat enkel zeer veel kalk en gebruiken we daarom enkel voor het koken en tandenpoetsen, maar niet echt om te drinken.

 

Meer lezen over boot etiquette?
Wat heb ik nodig als ik aan dek wil slapen?

Aan boord zijn een aantal matrasjes voor wie aan dek wil slapen. Beide gangboorden zijn breed genoeg zodat er voldoende plaats is. Neem zelf een goede slaapzak mee als je weet dat je buiten wilt slapen. Het weer in Griekenland en Turkije laat dit toe en je kunt dus heerlijk buiten slapen en genieten van de duizenden sterren.

Wat kan ik doen aan zeeziekte?

Zeeziekte kan voorkomen, afhankelijk van de sterkte en richting van de wind en de golven. De ervaring leert dat zeeziekte meestal een kwestie is van gewenning en dus na een dag over is. Voor de zekerheid kun je pilletjes tegen reisziekte meenemen.

Enkele tips om te voorkomen dat je zeeziek wordt:

Zorg dat je goed en gezond blijft eten. Niet te vet, maar wel voldoende.
Drink genoeg.
Blijf buiten aan dek. in je hut raak je de oriëntatie gauw kwijt en zal het ziek zijn verergeren.
Laat je informeren over de plek waar de boot het minste beweegt.De hoeken op een boot bewegen meer als in het midden.
Houd je ogen open. Zeeziekte is een combinatie van zicht en je evenwichtsorgaan.
Primatour of Vomex zijn medicijnen ter preventie van zeeziekte. Laat je wel goed informeren door je huisarts of apotheek.
Zwemmen. Zodra er afgemeerd is of geankerd, probeer dan even een paar rondjes te zwemmen. Dit helpt je evenwicht weer in balans te brengen.

Welke bagage kan ik meenemen?

Neem geen koffers mee, dit is aan boord zeer onhandig. Pak je bagage in een plunjezak of sporttas, die uitgepakt veel makkelijker weg te bergen is. Mocht je enkel over een koffer beschikken, kan je deze, na het uitpakken van je spullen die je tijdens de reis nodig hebt, bij ons in de storage achter laten.

Welke extra voorzieningen zijn er aan boord?

Het schip is compleet uitgerust en van alle gemakken voorzien.

Een koelkast zorgt ervoor dat de drankjes altijd koel geserveerd kunnen worden.
Een CD/MP3 speler zorgt voor de muzikale omlijsting van het vakantie. Een MP3-speler of I-pod met USB verbinding kan worden aangesloten op de boordapparatuur. Er zijn geluidsboxen zowel binnen als buiten in de kuip.
Er zijn snorkelspullen aan boord voor de liefhebbers: een aantal setjes bril met snorkel en een aantal paren flippers in diverse maten. Voor de fanatieke snorkelaar kan het handig zijn om eigen materiaal mee te nemen.

Opladen van telefoons, mp3 spelers en camera’s kan altijd dus ook wanneer het schip onderzeil is. Ieder hut is voorzien van een paar USB-A outlets, waar je kleinere elektronica kunt opladen. Mocht je mobiel of tablet met een USB-C aansluiting moeten worden opgeladen, neem dan een USB-A/USB-C adapter mee.

Het grootste deel van het gebied waar we varen heeft bereik, je kunt je mobiele telefoon gebruiken.

Welke kleding kan ik het beste meenemen?

Denk er aan dat de temperaturen hier in de zomer  zeer hoog kunnen zijn en overdag makkelijk 35 graden kunnen bereiken. Je hebt dus aan 1 (fleece) sweater of een dun jack al meer dan genoeg.

Neem in elk geval een shirt met lange mouwen een goede zonnebril en een pet ter bescherming van de zon mee, de straling is hier zeer sterk mede door de reflectie van het water. Zorg bovendien voor zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Verder kun je het beste praktische kleding; korte broek, wat t-shirts en zwemkleding meenemen.

Het is niet toegestaan om met buitenschoenen/slippers op het dek te lopen. Wil je niet op blote voeten lopen, neem dan een extra set slippers mee die schoon zijn en blijven.

Algemeen

Meer lezen over onze algemene voorwaarden?
Vervoer en transfer

Je vlucht naar Kos en terug dien je zelf te boeken.

TUI, Transavia en Corendon vliegen in de zomermaanden rechtstreeks op Kos. Kijk op hun websites voor de actuele prijzen.  D-reizen en Sunweb hebben soms losse tickets over van pakketten waarvan de accomodaties volgeboekt zijn.

Je kunt bij ons een transfer boeken. De prijs is €35 voor de transfer van het vliegveld naar de Marina en na afloop van de reis weer terug. Enkele weg is ook mogelijk en kost €17,50.

Heb je geen transfer geboekt? De Omiros en Osiris liggen afgemeerd aan ponton A op de kop in de nieuwe jachthaven van Kos. Elke taxichauffeur weet de jachthaven te vinden. De prijs voor een taxirit van het vliegveld naar de jachthaven is €42,00. Natuurlijk kan je de taxi delen met mensen die ook naar Kos stad moeten. Een taxi neemt max 3-4 personen mee.

 

Welke mensen boeken deze reizen vooral?

De leeftijden van de deelnemers varieert tussen de 25 en 65 jaar. We streven erna om de groepen op onze twee boten op basis van leeftijden in te delen.
De meeste mensen die met ons komen zeilen zijn alleenreizende, maar soms boeken ook vrienden of stellen met elkaar.

 

Route

Varen er meerdere schepen op onze route?

Wij varen uitsluitend met onze twee schepen de Omiros en Osiris, elk met zijn eigen ervaren bemanning. Op dit manier kunnen we genieten van de gezelligheid van beide boten, maar hebben ook veel meer flexibiliteit om onze eigen plan te trekken.

Wat zijn de weercondities?

In de Dodekanesos en de Westkust van Turkije waait in de zomer. De Etesian (Griekenland) en Meltemi (Turkije). Dit is een vrij stabiele wind uit het Noordwesten met een kracht van 4 tot 7. Er wordt gevaren met een zeer stabiel, relatief groot zeilschip van ruim 15 meter dat zowel met weinig wind als ook met veel wind kan zeilen. Dit betekent dat er vrijwel altijd kan worden gezeild. In de zomer kan het rond de 35 graden Celsius worden, maar door de koele bries is het nooit te warm

Zeilen

Hoe lang wordt er per dag gezeild/gevaren?

Per dag zijn we gemiddeld zo’n vijf tot zeven uur aan het zeilen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de wind. in de omgeving van Kos en Bodrum staat eigenlijk altijd wel wind. De Etesian/Meltemi winden waaien hier en maken van deze omgeving een uitstekend zeilgebied.

Moet je kunnen zeilen om mee te gaan met deze reis?

Nee, dat is niet nodig. Als je wilt leren zeilen, is de schipper graag bereid je wegwijs te maken en je krijgt dan ook de gelegenheid alle voorkomende taken uit te voeren waaronder ook het navigeren en het besturen van de boot onder begeleiding.

We gaan ervan uit dat iedereen een handje helpt bij het aan- en afmeren, maar onderweg ben je vrij om zo actief te zijn als je wilt. Als je zin hebt, kun je veel leren over het trimmen van de zeilen maar je kan ook lekker lui muziek luisteren, een boekje lezen of in de zon liggen als je dat liever doet.