De 15- daagse Samos route

De Samos route is een perfecte combi tussen actief zeilen en relaxen. De eerste dagen, tot aan Samos varen wij hoog aan de wind. Dit maakt dat er best wel wat pittige zeildagen tussen zitten. Zodra we op de hoogte van Samos zitten varen wij halve wind (een heel relaxte koers) en dan downwind weer richting Kos. We raden je aan om deze reis enkel te boeken als je al eens een paar dagen op een zeiljacht hebt doorgebracht – we vereisen geen zeilervaring, maar het belangrijk dat je je ervan bewust bent dat het langere zeildagen betreft, het weer ook niet altijd meezit en we regelmatig verblijven wij in een baai vrij voor anker, waardoor wij niet van boord gaan of enkel met de dinghy aan land kunnen.

All onze routes zijn indicatief en afhankelijk van de weers-en windomstandigheden. 

Zie onderstaand een voorbeeld van onze Samos Route:

Dag 1 (Donderdag, dag van aankomst)
Welkom aan boord! Zodra je aan boord bent maak je kennis met je zeilgenoten en de bemanning, delen we de hutten in en krijg je de eerste uitleg over het reilen en zeilen aan boord. Daarna kun je Kos-stad verkennen. Vandaag wordt er niet gevaren.

Dag 2 (vrijdag) :
We verlaten Kos op tijd en zetten koers richting Kalimnos. We maken een lunchstop op Pserimos en overnachten in de diepe baai van Vathi. ‘s Avonds eten we bij een klein Grieks restaurantje met een prachtig uitzicht op de baai.

Dag 3 (zaterdag):
We beginnen de dag met een relaxt ontbijt aan boord. Vervolgens varen we verder richting Lipsi. We slapen vannacht in de prachtige baai Blue Lagoon, bekend om haar lichtblauwe water.

Dag 4 (zondag):
We beginnen de dag met een ochtendduik en varen dan richting de oostkant van Arki, waar we een lunchstop maken. Vervolgens varen we door naar Agathonisi. Hier leggen we aan in een kleine haven en kiezen we een Griekse Taverna uit om wat te eten.

Dag 5 (maandag):
Vandaag komen we aan in Pythagoreio, een stadje aan de zuidoost kust van Samos. In dit pittoreske haventje blijven we vannacht en morgen, dus je hebt alle tijd om het stadje en het eiland te verkennen.

Dag 6 (dinsdag):
Vandaag blijven we in Pythagoreio. Er zijn mogelijkheden om een scooter of auto te huren, zodat je heel Samos kunt ontdekken.

Dag 7 (woensdag): 
Na een zwemstop aan de zuidkant van Samos, zeilen we door naar Marathokampos. Dit traditionele op de helling gelegen dorp zit vol met kleine steegjes en mooie kerken om te bewonderen.

Dag 8 (donderdag): 
Na twee dagen op Samos te hebben vertoefd, is het vandaag weer tijd voor een oversteek. We vertrekken richting Ikaria. De naam van dit eiland zou vernoemd zijn naar Icarus, die naast dit eiland in zee viel en verdronk. We meren aan in Krikos.

Dag 9 (vrijdag):
Tijdens de lunch gaan we voor anker in een prachtige baai om een duik te nemen om vervolgens richting Karkinagri te varen. Hier gaan we voor anker en eten we aan boord.

Dag 10 (zaterdag):
Op naar een nieuwe eilandengroep: Fourni. In overleg met de groep varen we vandaag naar een van deze prachtige eilanden. De keuze is reuze!

Dag 11 (zondag):
Het is tijd om rustig koers te zetten naar het zuiden. We overnachten in het hele kleine dorpje van Arki. Op dit eiland wonen ongeveer 50 mensen. Er is zijn twee leuke restaurantjes en een winkeltje. Heel kleinschalig, maar ontzettend gezellig.

Dag 12 (maandag) :
We varen verder richting Leros. Dit vruchtbare groene eiland is bekend om zijn geschiedenis. In 1911 veroverde de Italianen Leros en dat is nog steeds te zien aan de architectuur. Waar op Leros wij verblijven bepalen wij aan de hand van de wind en het weer, en natuurlijk ook waar wij als groep zin in hebben.

Dag 13 (dinsdag):
Vanuit Leros varen wij naar Kalymnos. Ook hier is de keuze weer reuze en hebben wij talloze mogelijkheden om de nacht door te brengen. Dit bepalen wij wederom ob basis van de wind, weer en of onze stemming meer is na een unique baai – namens Pirate Bay, of toch liever een klein vissersdorpje. Of toch ankeren onder de sterren?

Dag 14 (woensdag):
Vandaag komen we weer aan op Kos. We hebben nog alle tijd om te lunchen in een baai, voordat we rond 17 uur terug zijn in de Marina van Kos. Op onze laatste avond samen, gaan we heerlijk Grieks uiteten en maken we daarna het uitgaansleven van Kos onveilig of genieten we nog van een gezellige borrel aan boord.

Dag 15:
Helaas het eind van onze tocht en naast een mooi kleurtje neem je ook een koffer vol met mooie herinneringen mee naar huis.

Aantal deelnemers: minimaal 5 personen, maximaal 8 personen.

De routes bieden een grote verscheidenheid aan haventjes, baaitjes en prachtige uitzichten. De beschreven routes zijn onder voorbehoud en kunnen door weer- en andere omstandigheden worden aangepast. Dit altijd ter beoordeling van de schipper.

zeilen, zeilvakantie, zeilen in griekenland, sailing in greece